Jag är en tjuv, en eländig norpare och plundrare. Dagens recept är nämligen stulet.
Jag stal det ur en bok som heter ”Stora boken om god och billig mat”.
Den kom ut i början av 80-talet och är ett gott exempel från den tid då mat skulle vara brun och basilika var exotiskt. Trots detta så gillar jag ugnspannkaka och den är också lätt att laga.
Sätt på ugnen – på 225 grader och ge en ugnsfast form lite smörj. Jag använder rapsolja men du gör, förhoppningsvis, som du vill.
Börja sedan med att klippa bacon i småbitar och stek på medelstark värme. Du kan, men behöver inte, steka i lite mer olja.
Riv nu mycket ost av olika sort och kvalitet. Alltid har du någon gammal skalk som ligger och skräpar i kylen. Minst 2 dl men helst det dubbla. Blanda tre ägg och 3 dl mjölk med basilika och 2 dl vetemjöl. (Eller annat mjöl, om du så föredrar). Vispa nu ihärdigt och låssas du är en elektrisk mixer. Vräk i osten och vispa vidare. Sist blandar du i ytterligare 3 dl mjölk och det stekta baconet.
Efter c:a 30 minuter i ugnen är maten färdig när den har en guldbrun färg. Ständigt denna bruna mat.
Avnjuter, naturligtvis, med rivna morötter och lingonsylt.
Till detta drickes det kolsyrat kranvatten.