Nyårsafton

Lyckades ta mig till gymmet för första gången på ett halvår. Jag är verkligen i risigt skick, men det kommer väl att förändras med tiden.

Till festen i kväll har jag bakat vitt bröd av enklaste sort. Den här gången blev hade jag rent mjöl i påsen, nämligen Manitoba Cream. Jag vet att mjölet blivit kritiserat men jag förstår inte riktigt varför. Ok! Man har tillsatt extra gluten så det är inget för överkänsliga. Dessutom innehåller mjölet något som kallas för Amylas och Askorbinsyra. Amylas har alla människor naturligt i munnen och Askorbinsyra är det samma som C-vitamin. En apelsin innehåller förmodligen mer C-vitamin än mitt bröd.
Här är i alla fall receptet:

  • 50 gram smör (smältes i mjölken)
  • 5 dl fingerljummen mjölk
  • 1 tsk salt
  • 25 gram jäst (som löses upp i lite socker)
  • 750 gram (12 dl) vetemjöl

Blanda hela viddevitten och låt det jäsa i en timme. Forma det bröd du vill ha.
Formbröd och limpa ska stå inne på 175 grader i 25 minuter
Baguetter ska gräddas i 10 min på 225 grader

För övrigt finns det en faktoid om Pain Riche (som baguette heter på svenska), nämligen den att Thore Wretman skulle ha infört ordet när han började sälja dessa bröd på sin restaurang Riche. Men ordet finns belagt redan 1895.

Gott Nytt År

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 × 3 =