Ragu Bolognese

Jag får mina ryck. Just nu så är det att skriva blog och laga mat. Jag kan inte garantera någon fortsättning men se detta som en inbjudan, från mig till dig, att få färdas på de konstiga matstigar som lockar mig just nu.

Just nu så är det det genuint italienska som lockar. Jag talar inte språket, jag känner ingen nonna men jag vet hur man letar på internet. Detta är min version av Ragu Bolognese i en strävan efter det genuina.

Sufritto

Vi börjar med att göra en Sufritto: Rensa och hacka 2-3 morötter, 2-3 stjälkar av selleri samt 1-2 lökar, helst rödlök men gul går också bra. Mängden beror på storlek – naturligtvis. Stek löken först, tills den blir mjuk och fin. Pytsa sedan ned morot och selleri som låt det koka samman i några minuter. Eh voila! Här har du en sufritto.

Eller som man säger i England: ”Bobs your uncle”, efter det att premiärministern Robert Gascoyne-Cecil, 3rd Marquess of Salisbury utnämnt sin brorson till minister över Nordirland. 1887. En man som för övrigt är min 16-männing 2 generationer bort.

Men för att återgå till vår ragu; Pytsa i ett halft glas rödvin och lät det sjuda tills viner dunstar. Detta tar 2 minuter ungefär.

Nu ska köttfärsen ned. Här finns olika skolor. Lat som jag är köpte jag blandfärs i viktualiehandeln men egentligen borde man besöka en charkuterist och köpa: 500 gram fläsk-, 300 gram ox- och 200 gram kalvfärs. Då slipper man också få färsen utblandad med vatten, vilket inte är ovanligt i snabbköpen.

Nu ska den brynas, Rör om ordentlig hela tiden och sluta inte förrän färsen är grå-brun. Den får inte stekas, den får inte brännas. Den ska brynas. Efter detta är det dags för salt, peppar och ett halvt glas vin men absolut inga andra kryddor och absolut ingen vitlök.

Nu ska vi tillsätta tomaterna. Jag använder skalade tomater på burk och en rejäl dutt tomatpuré. Någon gång ska jag testa hur det blir om jag skalar tomaterna själv.

Passerade Tomater Passata Mutti di Pomodoro 400g Mutti

Dessutom måste du hitta någon som säljer passata. Detta är helt enkelt passerade tomater i glasflaska. Tyvärr inte helt enkel att hitta eftersom vi i Sverige inte upptäckt hur ljuvliga maträtter man kan få av passata. Vi häller i en hel flaska och rör om.

Nu kommer det roliga. Allt detta ska sjuda i minst 4 timmar, helst mer. Det ska vaktas och man ska se till at det inte bränner. Fyll gärna en vattenkokare och var beredd om det skulle bli för torrt.

Jag lär det först sjuda i två timmar med locket på och sedan resten av tiden utan lock. Jag är inte säker att detta gjorde någon skillnad.

Under tiden njuter vi av lite opera. Det får bli en av mina favoriter: Kontraalten Eva Podles framför ”Amour viens rendre à mon âme” från Glucks ”Orphée et Eurydice”. Passa också själv på att smutta av vinet som blev över.

När vår ragu är färdig så häll i ett glas mjölk för att runda av det bittra hos tomaterna. Koka Penne, Pappardelle eller Tagiatelle och njut sedan.

Detta blir en rejäl portion. Jag frös in hälften och ska plocka fram detta när jag. längre fram ska försöka mig på Lasagne.
Smaklig måltid.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

12 − sex =