Släktforskning del 7

Mormonska familjeträd

Hej på dig

Nu har vi tittat på kyrkböckerna via Riksarkivet och vi har sett hur man hantera uppgifter via Gramps. Nu är det dag att titta på webbaserade program. Dessa funkar ungefär som Gramps och är ett annat sätt att hålla ordning på släkten.
Fördelen är dock att man kan byta data med alla andra användare på samma ställe. Genom att koppla samman ditt  släktträd med någon annans kan du få ett träd som sväller ut och bli gigantiskt. Du kan t.ex finna att din farfars bror är morfars syssling till någon som också matat in sitt träd i programmet. Då kan du även få den speciella grenen

Detta kan vara en fördel men också en gigantisk nackdel. I dessa program är det livsviktigt att man använder sig av källkontroll, inte bara sin egna men framför allt andras. Annars kan du få betala flera hundra kronor i månaden för ett felaktigt träd som påstår att din anfader är Emund den Slemme som var kung i Sverige 1050 – 1060. Du betalar dyra pengar för ett fejkat träd utan substans.
Detta kan inte påpekas alltför många gånger. Innan du ympar dina kvistar på någon annans träd så kolla både en och två gånger och acceptera aldrig något som inte har källa. Och kolla även källorna. Och tänk på att du själv ska ha med källorna.

Så långt mina nybakade moralkakor. Vilket program ska man då använda? Jag har hittat ett enda program som är gratis. Det heter FamilySearch och drivs av Mormonkyrkan. ( Mer formellt kallad: The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints ). Inom denna kyrka tror man, att ens förfäder kan bli retroaktivt frälsta. Därför är det viktigt för medlemmarna att hålla kolla på familjen och då speciellt de som har dött. Genom att bidra till deras databas så hjälper du kyrkan att hitta avlägsna släktingar i historien. Och har du ingen emot detta så är FamilySearch ett utmärkt program.
Nu ska sägas med en gång att programmet är en sällsam mix av stor användarvänlighet och lika stor rörighet. Men jag tänkte guida dig igenom de enklaste funktionerna så att du kan hitta rätt på basal nivå.

Det första som händer är att du ombeds att skapa ett fritt konto och i detta fall så är det verkligen gratis. Jag har inte hittat några dolda kostnader. Du skriver in dina uppgifter och sedan får du ett mejl för att bekräfta din ansökan. Efter detta börjar programmet att fråga dig om dina anor: Far & Mor, Mormor & Farfar och så vidare. Fyller du bara i alla uppgifter ska det inte vara något problem.
Fyll i de uppgifter du har: Namn och födelsedag och var personen föddes. Du måste också kryssa för om personen lever eller är död. Det är nämligen bara avlidna personer som visas på sajten.
Klicka sedan på Next. Nu kommer programmet att leta igenom sin databas för att se om det finns existerande post att koppla ihop dig med. Som jag sa tidigare. Här måste man vara extremt noggrann.
Sedan är det bara att lägga in personen i ditt träd och på så sätt kan du låta trädet växa.

Att mata in är lätt. Att ändra är däremot knepigare. Att hitta platsen för redigering är inte det enklaste. Men gör så här: Klicka på Family Tree för att komma till ditt träd. Klicka nu på den person du vill redigera. Det kommer upp en liten ruta där du väljer Person. Som andra rubrik står det Vitals. Det är platsen för vital information. Här kan du ändra och lägga till.
Hoppas detta ska räcka så att du kan börja med Family Search

Därmed har vi nått fram till det formella slutet av den första delen i min serie. Det kommer mer senare men vill du läsa vidare så finns det en guide som är mer innehållsrik. Den heter Släktforskning för noviser och är såväl djupare som bredare. Läs den gärna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fjorton − 3 =