Släktforskning del 4

Arkiv! Arkiv! Överallt arkiv..

Nu börjar vi närma oss pudelns kärna. Eller för den delen forskningens mitt. Vi ska gräva ned oss i arkiv och där kan man stanna hur länge som helst. Vi ska snudda vid konsten att läsa kyrkböcker och förhoppningsvis hur man använder dessa. Se bara till att du har gott om tid.
Jag tänker använda mig av ett arbetsexempel. Det är en slumpvis vald kvinna och jag tänker påstå följande om henne: Hon hette Anna Stina Andersdotter. Hon föddes 10 maj 1824 i en socken vid namn Mogata och hon dog ogift i fattigstugan 7 oktober 1903 i samma socken.
Vi är alltså i Söderköping, Östergötland. Som litet kuriosa kan ju nämnas att tecknaren EWK var från samma ort. Så nu vet du det!

Riksarkivet

Nu ska vi även använda Riksarkivet som verktyg. Så se till att surfa dit. Via länken Sök i arkiven kan vi komma vidare till Digitala forskarsalen. Här kommer vi att vara mycket, så det är lika bra att lägga en direktlänk hit.
Till vänster hittar du en ruta som kallas arkiv. Där kan vi skriva in sockennamnet Mogata. Tryck på Sök och då hamnar vi på en sida med förslag på fem olika förslag på arkiv. Som du kanske kommer ihåg så var det Kyrkoarkivet vi var intresserade av, så klicka därför på denna länk.
Nu får vi en mängd av olika kyrkoarkiv att välja mellan, så många att det verkar minst sagt omöjligt att hitta. Men låt oss bara koncentrera oss på det du behöver. Jag tänkte vi skulle börja med att kolla om Anna Stina:s födelsedatum stämmer. Klicka därför på C Födelse och dopböcker. Det är nämligen så käckt ordnat att, oavsett vilka kyrkoböcker du letar i, så ligger födelseböckerna alltid under bokstaven C.

Vi vet att Anna Stina föddes 1824 så därför ska vi klicka på knappen Bild på rad 2 på höger sida. Och vips är vi första sidan i vår första digitaliserade kyrkbok. Det finns pilknappar, på höger och vänster sida, med vilka man kan bläddra. Men just men just Riksarkivet har en väldigt tidsparande finess; En liten vit knapp på vänster sida med ett +. Klicka på detta + och du får mängder av undermenyer. Klicka på Födelse och Dop och här kommer en lista över vilka årtal boken C:2 innehåller.
Klicka därför på årtalet 1824 för att bläddra fram till denna sida.

Du hamnar mitt i födelseboken och prästens prydliga piktur. Den är inte lätt att läsa men fördelen är att ju mer man läser desto lättare blir det. Längre fram ska vi gå igenom den svåra konsten att tyda handstilar men just nu får du bara ha tålamod.

På högersida har prästen präntat 1824 så nu är vi på rätt årtal. Men med hjälp av pilarna på höger och vänster sida kan vi också hitta rätt månad och år. Två klick och där finner vi vår Anna Stina. Det står också prydligt skrivet att hon föddes 10 maj och döptes 13 maj. Sedan blir det lite knepigare.

Men jag tyder det till följande ”Föräldrar: Drängen Anders Nilsson och hustrun Maja Stina Bengtsdotter i…” Något som liknar Borksätter. Via en webbplats som heter Bygdeband så hittar jag en samlad bebyggelse som heter Bocksätter. Förmodligen är det denna plats som avses.
Vi får också namnet på Anna Stinas dopvittnen till dessa får vi återkomma senare senare.
Det är viktigare att ange vår källa. Utan källhänvisningar är det omöjligt att jobba. På höger sida hittar du längst ned rubriken Källhänvisning. Klicka på knappen för kopiering och klistra sedan in hänvisningen i  en ordbehandlare. Det bör se ut så här:

Mogata kyrkoarkiv, Födelse- och dopböcker, SE/VALA/00250/C/2 (1762-1833), bildid: C0017043_00145, sida 270

Nu blir det enkelt att hitta sidan igen den dag vi ska studera dopvittnena närmare.

Så långt är allt väl men nu har jag brett ut mig nog för denna gång. I nästa avsnitt ska se om datum stämmer för hennes död. Jag ska också ge tips på hur vi kan följa henne genom livet.
Vi ses

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton − 7 =