Släktforskning del 5

Vi ska alla den vägen vandra

Hej igen

Denna gång ska vi börja med att se om dödsdatum för Anna Stina Andersson stämmer. Jag påstod ju att hon dog 7 oktober 1903. Så låt oss kolla.Det är dags att gå tillbaka till Riksarkivet och den Digitala Forskarsalen. Under Arkiv / Församling skriver vi in socknen Mogata och kommer till den långa listan med olika kyrkböcker på samma sätt som i förra avsnittet. Död och begravning hittar vi under F och det är boken F:1 vi ska öppna.
Nu stöter vi på ett problem. För att kunna läsa F:1 måste du vara registrerad men det är inget krångligt. Under frågor och svar hittar du den information som behövs. Ta en kort paus, skaffa dig ett konto så kan vi fortsätta. Det är gratis.

Nu hoppas jag du vet hur man bläddrar i kyrkböcker så gå till Bild 35 / Sidan 26 så är vi på rätt årtal. Bläddra sedan fram till 7 oktober och leta där. Där står hon avled som fattighjon från Fattigstugan, och hon dog av ålderdomssvaghet samt begrovs 11 oktober. En av dessa anonyma bortglömda kvinnor vars historia inte skrivs. Men låt oss i alla fall se om vi kan hitta någonting mer om henne.


Låt oss titta i Församlingsboken. Eftersom Anna Stina dog 1903 vill vi börja i denna bok. Den kallas för A II a och där är det bok 1 vi vill titta i. Bok 1 täcker 1897 till 1905 och där är gårdar, byar och andra platser uppställda i bokstavsordning. Alltså kan vi hitta Fattigstugan på Bild 110 / Sidan 91 och där är Anna Stina inskriven.
Vi lämnar vi Anna Stina som exempel. Förmodligen slet hon ut sig som piga och när hon inte kunde arbeta mer så hamnade hon på fattigstugan. Annars kan det vara en lämplig övning att leta igenom Husförhörslängderna och se om hon dyker upp någonstans.
En fråga återstår innan vi byter ämne. Hur visste jag födelse och dödsdatum för Anna Stina. Svaret är att jag använde ett program kallar Sveriges Dödsbok. Du kan hitta det på närmaste bibliotek. Där hittar du alla avlidna personer efter 1860 och så även vår Anna Stina. 
Till nästa gång ska vi gå igenom Gramps. Det är ett program som hjälper dig att hålla ordning på din släkt. Och ja! Det är gratis.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 × ett =