Släktforskning del 1

Välkomna hit

Hej

Denna serie publicerade jag på ”blogger” men jag upptäckte att det var många som inte kunde läsa det jag skrev. Därför gör jag om det hela i min egna, livs ägandes blog. Jag kommer också att putsa till språket lite och kanske även lägga till lite bilder.

Ni som känner mig sedan tidigare vet att mina intressen är många och varierade. Jag rotar lika gärna ned mig i verslära som opera eller konsten att slå knopar.
Men ett intresse som hållit i sig länge är släktforskningen. Jag kan inte förklara varför men att upptäcka att man har en okänd brylling i Chicago fyller mig med en viss lyckokänsla. Eller för den delen känna uppriktig sorg över min gammelfarmor som dog utblottad på fattighuset.
Vilken anledning du har att forska; det vet jag inte käre läsare. Men oavsett varför, så är du välkommen hit.
Dessutom! I tv görs det numer reklam för olika kommersiella aktörer, vilka vill åt dina pengar, för att erbjuda något du lätt kan fixa själv. Det är med släktforskning som med mat. Hemlagat är bäst.

Dessa sidor har två förutsättningar:

a) Du vet inget om hur man forskar.
b) Gratis är gott.

Eftersom jag inte vet hur mycket du kan i ämnet så börjar jag från början. Kanske kommer jag att berätta det du redan vet. Men hellre det än att jag dyker rakt in i ämnet och blir helt obegriplig för vissa läsare.

Precis som när man snickrar en stol eller spelar in en CD-skiva eller lagar mat, så behöver man verktyg när man forskar. Detta kan vara så enkelt som en vaxduksbok och en blyertspenna. Det kan också vara mängder av program och abonnemang, prenumerationer och medlemskap i flera släktforskningsförbund. I början av denna serie ska vi utgå från tanken att det ska vara gratis och med ”gratis” menar jag verkligen gratis. Inga provperioder, inga testprogram och inga fria medlemskap som ska locka dig till att betala abonnemangsavgifter.
Det är också en lite testbana. Hur långt kan man komma, utan att betala ett öre? Vi får se var vi hamnar.

I nästa avsnitt ska vi se på de verktyg vi behöver. Till att börja med blir det Riksarkivet, Gramps och Family Search. Vad detta innebär kommer jag att förklara i nästa inlägg.

Ha det bra och glöm inte att köpa blommor åt såväl levande som döda släktingar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 − ett =