Släktforskning del 8

Nu blir det dyrt

Kul att ni följt mig så här långt. Ett syfte med de sju först delarna var ju att du skulle få chansen att prova själv. En del tycker det är toppen att forska. För andra är det lika spännande som att titta på en vägg där färgen torkar.

DSCF2941
Typiskt torkande färg

Jag tänkte därför gå igenom de verktyg jag själv använder och som jag betalar för. Tro nu inte bara att detta är recensioner. En god recensent tvekar inte att dissa det som är uselt. Sådant låter jag bli.

Saknar du något i denna serie så kan de bero på tre saker.
a) Jag ska skriva om det längre fram.
b) Jag känner inte till det
c) Jag anser att det inte är värt pengarna

Låt mig haka på vid tidigare inlägg och börja med att rekommendera en mycket grundlig lärobok. Den bär det kaxiga namnet ”Släktforskning på riktigt” och är skriven av Håkan Skogjö. (Att vara kaxig är något, jag sett, som är utmärkande för manliga släktforskare.)
Det trevliga är dock att boken lever up till sin titel. Boken är ett typexempel på hur man kan kombinera såväl bredd som djup.

Författaren och hans bok (Bild lånad från Arkiv Digital)

Låt mig med en gång påpeka att boken är utgiven av Arkiv Digital och utgår från att du har ett konto där. Jag kan, åtminstone i teorin, tänka mig att läsa den utan abonnemang men då missar man många praktiska exempel.
Vän av ordning undrar då naturligtvis vad som menas med Arkiv Digital där kan jag lova en genomgång längre fram.

Det jag behandlade i sju tidigare inlägg kan sägas var bisatser i boken. Den börjar från början och författaren använder sin egna släkt som exempel men är också noga med att uppmana läsaren att använda sina egna släktingar. På så sätt är den inte bara informativ utan också inspirerande.

Ja, apropå inspiration: Det skulle vara omöjligt att recensera boken eftersom varje gång man läser ett kapitel så vill man rusa till datorn och kolla. Och så ligger boken där med nästa kapitel oläst. Kanske är det detta jag gilla bäst med släktforskning. Det är verkligen ett livslångt lärande.

Ska jag kritisera något så är det att vissa bilder är rejält svåra att läsa. ”Gotiskt kursiv”, som det heter är inget för nybörjaren. Men alla texter är tolkade och så man kan ju nöja sig med att beundra den prydliga pikturen.

Prisbild är ju något som förändras med tiden men i skrivande stund (2020 04 19) så blir det följande ingrepp i plånboken om man köper direkt från Arkiv Digitals produktsida.
Enbart boken 295:-
Nybörjarpaket (= bok + 3 månaders abonnemang) 995:-

Själv har jag årsabonnemang och kan intyga att för mig är det värt vart enda öre.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sju + elva =