Varför blogg? – Om lakonismer.

Det finns författare som blivit berömda för ett enda verk. Hos Swift och Defoe minns man Gulliver och Robinson – men inte mycket mer. Bland dessa berömdheter kan man även räkna Frans G Bengtsson och hans hans Röde Orm. Det är en smula orättvist eftersom övriga verk är minst lika bra och det gäller framför allt hans essäer.
Inget ämne var för udda och varje ämne var en chans att grotta ned sig i de mest obskyra historiska personer.

Han behandlade också ämnen som låg på gränsen till kåseri. Ett sådant ämne var lakonismer. Enligt Svensk Ordbok är en lakonism ett ”kort och träffande yttrande el. uttryckssätt”.

Sociala media är som gjort för lakonismer. Visserligen blev det lättare att vara långrandig sedan Twitter utökade antal tecken men samtidigt införde Facebook sina ”tjusiga” bakgrunder med korta små meddelanden. Det finns alltså en plats för alla som vill öva sig att vara kortfattade.

I ett läge där poddradio och vpoddar är det enda som gäller, så känns det behagligt att vara så gammaldags att man skriver en blogg. Det känns bra att kunna få breda ut sig en smula, få jobba med orden, med språket och finna formuleringar som inte ryms i en lakonism utan kräver utrymme.

Så därför – välkommen hit.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 + fjorton =