Släktforskning del 3

Gratis är gott

Välkomna tillbaka

Då var det dags att göra ett första praktiskt dyk i kyrkoböcker och folkbokföring för att se vad vi kan finna. Vi ska börja med att leta via ett program som heter Arkiv Digital. Detta är inte gratis men tack vare skattepengar så går det att använda ändå. Om man bara vet var.

På många bibliotek finns det datorer där man kan släktforska. Är man så lyckligt lottad att man bor nära ett Landsarkiv så är detta ännu bättre. Men oftast är det närmre till biblioteket.

På dessa datorer brukar det finnas ett exemplar av Arkiv Digital så logga bara in och klicka sedan på länken märkt ”Starta programmet”. Nu kommer du till en sida med två stora knappar. På den övre står det ”Öppna ny arkivsökning” och på den nedre står det ”Öppna ny registersökning”. Jag måste medge att det inte är helt simpelt att förstå skillnaden mellan dess knappar. Men enkelt uttryckt så använder du den övre om du vill leta i kyrkböcker och den undre om du vill leta efter personer.

Du kan alltid börja med att leta efter dig själv. Klicka därför ”Öppna ny Registersökning”. Skriv in ditt namn i rutan under ”Enkel sök” och se till att ”Registerkälla” står på ”Sveriges Befolkning 1985” ( Liten brasklapp: Du måste vara född innan 1985 för att detta ska funka ). Har du ett vanligt namn så lägg till födelsedatum efter namnet typ: Nils Nilsson 1972-01-04. Skulle inte detta räcka till så skriv hela namnet och födelsedatum. Vet du även församling kan detta också skrivas in. Totalt kan det då se ut så här: Otto Lennart Hyland 1919-09-24 Säby.

Nu vet du vet du vad Nisse ( och även Lennart Hyland ) gjorde 1985, om han var gift och om han hade barn. Du kan nu också bläddra dig runt med hjälp av registerkällorna. Då kan t.ex. få reda på vad han gjorde 1950. Förmodligen levde han med sina föräldrar och vips, har vi namn och födelsedatum, för såväl mor som far.

Skriv nu ner alla uppgifter. Antingen på ett papper eller också så har du tagit med din egna dator till biblioteket.
Än så länge räcker det att skriva ned uppgifterna manuellt i t.ex. Word på datorn du har med dig. Men redan nu måste jag poängtera att du bör skriva ned varifrån du fått uppgifterna. Detta kallas källhänvisning och är ett av de viktigaste fundamenten. Förmodligen vill du någon gång i framtiden kunna gå tillbaka i släktträdet för att kolla eller dubbelkolla vad du gjort.
Ingen är perfekt och du kommer förmodligen att göra mängder med fel. ( Om du nu inte är det stora perfekta undantaget förstås. ) För att rätta måste man var felet uppstått och därför måste alltid källa anges.
Sedan är det hyggligt mot andra som forskar om de kan ha nytta av det du gjort och då måste du också dela med dig av källorna.
Har jag poängterat det nog? Bra! Tryck då på knappen märkt ” Kopiera” och välj den enklaste källhänvisningen: ”Kopiera ren källhänvisning”, klistra sedan in det t.ex. i programmet ”Anteckningar” och skriv sedan upp resultatet. Förmodligen kommer det bara att stå något som liknar: ”Sveriges befolkning 1960 (ArkivDigital)” men just nu så räcker detta.

Grattis! Om du nu skriver ned dig själv och namnet på din mor och far så har du början på ditt släktträd. Som övning kan du ju nu försöka hitta dina föräldrars föräldrar också och sedan har vi bara en generation kvar innan din antavla är klar.

Ytterligare ett litet tips. Vänta med att leta rätt på syskon eller dina föräldrars syskon. Vi ska hantera detta när vi kommer till begreppet Stamtavla men just nu så krånglar det bara till saker och ting.

Men vi har en knapp kvar: Öppna ny Arkivsökning. Därför har vi också något att göra i nästa avsnitt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 + sex =