Snickerkonst

Att vara ledig innebär inte bara vila. Det innebär också att man kan ägna sig åt det man vill. Som att rusta upp stugan t ex. Denna stekheta sommar hade jag tänkt skulle gå i målandets tecken.
Men börjar man måla så hittar man raskt andra fel, som till exempel en veranda, vars stolpar hand vackert ruttnat. Dags därför att köpa nya. Det skulle väl inte vara så svårt, tänkte jag. Tre stycken stycken stolpar, en meter höga och 14 * 14 cm i fyrkant. En biltur till närmaste byggvaruhus skulle kunna fixa det.

I byggvaruhuset stod sommarvikarierna på rad. Ingen fattade vad jag menade. Ingen utom en ung tjej som lyssnade och sa: ”Jag tror jag vet vad du vill ha”. Hon blev då raskt avbruten av några yngre och äldre män som kom med de mest absurda förslag.
– Du kan bygga en av plankor…
– Vi kan skiva plankor och limma på höjden.
– Kanske limträ vore något för dig?

Det sista lät som något som kanske kunde fungera. Vi började diskutera limträ. I väntan på Bengtson som var den som visste allt om limträ hörde jag flickan åter  bli avbruten när hon sa: ”Jag tror jag vet vad du vill ha”

Sedan kom Bengtsson. Han körde raskt flickan tillbaka till kontoret och sa att limträ nog kunde nog fundera. Han försvann in i datorn för att söka efter limträ och nickade sedan nöjt. Jag frågade vad det kostade och Bengtsson försvann in i sin dator igen.

– Fungerar det med linoljefärg, frågade jag.

– Då måste vi fråga Wallin. Han vet allt om färger.

Färden ställdes till Wallin som satt på kontoret. Han blev mest irriterad över att jag vill ha linoljefärg. Sådant förde de verkligen inte.

– Du ska måla med alkydfärg. Limträ kan inte suga upp färg. Men vi har en bra alkydfärg som fungerar. Den fastnar ovanpå.

Där gav jag upp och lovade återkomma i saken. Det var linoljefärg jag ville ha. Inget annat. Alkyd kommer inte över min tröskel.
Jag ringde till ett annat byggvaruhus som raskt kunde fixa fram det trä jag behövde. Man sågade till lämpliga bitar och la dem i skuffen till bilen för hemtransport.
De var inte helt enkla att få på plats men två av stolparna skruvades fast och den tredje ska gjutas fast i marken. Det funkade.

Men jag undrar fortfarande om det inte gått enklare om flickan från kontoret hade fått dela med sig av sin kunskap.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

8 + 7 =