Att kullerbytera i Molomland.

Ser man på en helt vanlig karta, gärna någon äldre, utgiven av Generalstaben, så dröjer det inte länge innan man hittar ett litet samhälle, Steninge, utmed hallandskusten. Detta samhälle skulle kunna ha varit ännu en anonym plats för salta bad och sommarvistelse, om det inte hade varit för en sak; I Steninge bor vissångaren och poeten Alf Hambe. Det är här han byggt upp sitt lyriska landskap med platser, varelser och mystiska riter.

Bland annat har han fått mängder av människor att kullebytera. Med detta menas att man slår en kullerbytta från det närbelägna Molomberget ned i ett mjukt blåbärssnår. Vänner, bekanta och vanliga beundrare vallfärdar till Alf Hambes trädgård bara för att få slå en kullerbytta i hans trädgård.
Med detta i minne så får vi tänka oss en helt vanlig dag i Steninge. Alf själv är ute på turné och hans hustru Ulla är ensam hemma. Då stannar det en taxi utanför deras hus. Ut stiger Fred Åkerström. Han ringer på och frågar: ”Är det här man kullebytterar”. Ulla bekräftar att det är så.
– Nu har alla gjort det utom jag, säger Fred sådär förfördelad som bara han kunde vara, när han var på det humöret.
Ulla visar vänligt var kullerbyterandet ska ske. Fred slår sin kullerbytta, tackar så mycket, kliver in i taxin som inte får missa flyget i Halmstad. Ulla står tålmodigt kvar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × 5 =