Burgare med Eldost

Kärt barn har många namn. Själv heter jag Clas. Haloumi å andra sidan får bara den ost kallas som kommer från Cypern. Därför skriver vi Eldost i stället. Längre fram ska jag tipsa om hur man gör osten själv men här och nu blir det ett enkelt recept på hur man använder denna ost till en smarrig burgare.

Speciellt svårt är det inte. Och fort går det men all mat måste inte vara krånglig för att smaka gott. Du behöver Hamburgerbröd, Eldost, Grönsaker och en liten specialsås. Det sistnämnda är det krångligaste så låt oss börja där.

Börja med en bas: Detta kan vara keso eller möjligen grekisk yoghurt. Riv en bit gurka, helst utan skal, och pressa ur vätskan. Enklast är att ta en grabbnäve och pressa hårt. Sedan ner med gurkan i keson. Nu behövs en skvätt majonnäs och en mindre klick fransk senap. En liten dutt med vinäger funkar också bra. Glöm för all del inte den maffiga chilisåsen. Och salt och peppar. Ta bort det du inte gillar ur receptet och lägg till om det är något annat du tycker om.

Nu är det dags att lyssna till Anna Netrebko & Elīna Garanča när de sjunger Barcarole ur Hoffmans Äventyr.

Så ska brödet fixas till. Fixa en ”rostad” yta i het stekpanna. Använd lite rapsolja så går det lättare. Lägg upp bröden på ett fat. Skär sedan osten i lagom stora bitar och stek den.

Annan variant med inlagd gurka och rödlök..

Medan osten steker tar du en pensel och stryker dressingen på brödets stekytor. På så sätt slipper burgaren att enbart smaka dressing. Sedan är det dags att trava den. Lägg lite grönsaker emellan.: tomat, gurka, sallad, paprika eller vad du har hemma. Färg och smak är inte dumt.


Inget ovanligt eller krångligt recept men ack så gott.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 × ett =