Grönkålssoppa

Mat är gott – både att ätas och att tillagas. Det finns många som skriver om mat både utifrån restaurangbesök och vid spisen. Själv gillar jag inte recensioner men jag gillar att laga mat. Trots det vill jag ändå få börja med ett tyckande:

Jag gillar inte grönkålssoppa. I alla fall inte den jag fick som barn. Den var fadd och jolmig. Därför tog jag det som en utmaning att försöka laga en soppa som jag skulle gilla. Och helst skulle den också falla andra på läppen. Att laga mat åt någon annan är en kärlekshandling.

Nåväl! Vad kan vi behöva? Naturligtvis börjar vi med Grönkålen. Helst ska denna var färsk med såväl stock som stjälkar. Sätt på lämplig musik. Varför inte något med Cecilia Bartoli.

Nu är det dags att rensa kålen. Riv / klipp eller skär av alla blad men spara stock och stjälkar och skär dessa i smala skivor.

Nu är det dags att skala en eller två gula lökar. Hacka dem i bitar och fräs i lite olivolja tills de blir mjuka. Använd din största gryta till detta. Lägg i slantar av morot och kanske en selleri. Men det går lika bra utan selleri. Jag lade även i två potatisar som redning. Släng sist i stock och stjälkar från kålen och så en rejäl dos vanligt salt vatten. En liter eller lite mindre. Nu ska detta stå och puttra i en halvtimme och bli till grönsaksbuljong.


Nu fyller du grytan till brädden med den rensade grönkålen. Tag ett steg tillbaka och beundra ditt värv. Låt det koka samman. Ev. kan du behöva fylla på med mera grönkål och vatten under resans gång. Rör ordentligt så att allt blandar sig.

Har du mer grönsaksbuljong så använd detta, i stället för vatten. Det är ytterst sällan jag använder buljongtärning men du gör ju som du vill.

TEST: Bästa mixer (2021) → 7 Expertbetyg - Bäst-i-test.se
En helt vanlig mixer utan stav

En halvtimmes koktid brukar vara lagom. Då är grönkålen mjuk. Lägg alltsammans i din mixer. Stavmixer funkar också men mixas måste det.
Häll sedan soppan i grytan och tillsätt lagom med grädde. Detta lyfter fram de smaker som min barndoms grönkålssoppa saknade.

Nu kommer det bästa av allt. Vi ska krydda. Salt och peppar naturligtvis och blir det ändå lite jolmigt så prova med en skvätt vinäger. Syran sätter gärna sprutt.

Själv älskar jag Garam Masala. Det lär betyda Stark Kryddblandning.

Jag experimenterar också med lite Cayennepeppar som, namnet till trots, är en typ av chili. Lite vitt vin eller ännu hellre en skvätt vermouth piggar också upp men då kan man hoppa över vinägern.

Jag tycker grönkålssoppa ska smaka runt och mjukt med en lite ”kick” i eftersmaken av t.ex. chili.

När du är nöjd: Låt det hela koka ihop och servera, njut och ta sedan emot mängder beröm från alla dina vänner. När de prisar dig kan du bara säga: ”Äsch. Detta vara bara nåt jag hittade på nätet.”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

19 − sju =