Goter – sista avsnittet

Men stilar kommer och går. Det var vackert i går är fult i morgon. I Europa, under 1800-talet, växte det fram något som allmänt kallas nygotik. Man bröt med klassiska ideal återvände till det gotiska eller götiska som det även kallas. Ett exempel på detta är Oskar Fredrikskyrkan i Göteborg.

File:Oscar Fredriks kyrkan.jpg
Oskar Fredrikskyrkan


Under denna tid kom även en typ av romantiska skräckböcker kallade Gotisk Fiktion, t.ex. Bram Stokers Dracula 1897. Den boken blev film 1931 med Bela Lugosi som blodsugande vampyr.

Maila Nurmi i Plan 9 from Outer Space

Bela Lugosis sista film blev senare praktkalkonernas praktkalkon: ”Plan 9 from Outer Space” där man även kan se Maila Nurmi i en av rollerna. Maila Nurmi var innan dess mest känd som Vampira i tv-serien The Vampira Show. Som Vampira blev hon stilikon och även förebild till Morticia Adams.Ur detta och med influenser ur postpunk föddes subkulturen goth, även om begreppet föddes redan 15 år tidigare. Men som jag sagt tidigare; jag vet för lite om Goth-rock för att skriva initierat om det.

Så här sätter jag punkt. Mycket har jag hoppat över. Annat har jag missförstått och vissa bitar är förmodligen helt riktiga.

Men allt från små folkstammar vid Göta Älvs stränder till förra seklets rockikoner har begreppet levt vidare, förändrats och ynglat av sig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 × fyra =