Mer om Goter

Goter del 2

Låt oss hålla oss kvar lite vid Goterna och låt oss dessutom tala om en man som hette Jordanes. Han var got. Han var också historiker och författare av en bok kallad “Getica Om goternas ursprung och bedrifter”. Han var dessutom biskop och bosatt i Kroton, en plats som ligger under hälen på den italienska stöveln. Hans bok Getica är ett sammandrag av tolv böcker, författade av en man vid namn Senator, vars riktiga namn var Cassiodorus. Tycker ni namnen är krångliga så är detta ingenting om man jämför med Jordanes pappa. Han hette Alanoviiamuthis, vilket inte kunde vara så lätt om man skulle ropa på honom.

Jordanes Getica från Atlantis förlag

I detta verk beskriver Jordanes en mängd stammar som levde på en ö uppe i norr. Öns namn var Scandza.  Namnet kommer från urgermanskans skadinaawi. Skadina är samma som “skada” och awi betyder “land vid vatten” – alltså land vid vatten där man kan lida skada. Ordet finns i såväl Skandinavien, som Skåne men även i Skanör. Det kan kanske vara så att ordet hänsyftar på Falsterbohalvön. 

I vilket fall så hävdar Jordanes att Scandza är bebott av mängder med gotiska stammar. Det är lite pilligt men ändå möjligt att rabla upp dem och även berätta vad Jordanes anser vara utmärkande för dem:


Adogit = Invånare i Hålogaland, ett område i Nordnorge

Screrefennae = Skridfinnar eller som vi säger i dag: “Samer”

Suehans = Svear Har utmärkta hästar och säljer mörkblåa pälsar

Theutes = De som bor vid Tjute å. (Numer kallad Tjutebäcken)

Vagoth = De som bor vid Skälderviken

Bergio = Bor i Bjäre

Hallin = Bor i Södra Halland

Liothida = Från Luggude i Skåne

Athelmil = Bergsbor från Himle

Finnaithae = Från Finnveden

Fervir = Bor i nuvarande Fjärås

Gauthigoth = En grym folkstam från Göta Älv som är mycket benägen till krig

Mixi = Från Hisingen

Evrage + Otingis = Klippbor från Orust

Ostrogothae = Östgötar

Raumarici = Från Romerike i Norge

Aeragnaricci = Från Ranrike (Bohuslän)

Finni = Samer som är saktmodiga och blida

Vinovilot = Kväner

Grannii Från Norska Grenland

Jordanes är betydligt mer utförlig än detta och den som vill veta mer kan ju försöka få tag i Getica i något antikvariat. En nyöversättning kom 1997 på Atlantis förlag.

Beowulf

Ska vi nämna tveksamma historiska källor så låt oss då inte hoppa över hjälten Beowulf. Denna hjälte som börjar med att slå ihjäl ett monster vid namn Grendel. När Grendels namnlösa mamma blir putt så är han även tvungen att ta livet av henne.

Några år senare är det en ilsken drake som föröder landet. Med en druckens envishet går Beowulf även till attack mot denna. Det går mindre bra. Draken dör men det gör även Beowulf.

Men vad har detta nu med götarna att göra. Jo. Så här är det. Beowulf är av ett släkte som kallas Geatar och med lite tur kan detta vara det samma som Göter. Därför lades Beowulf i en gravhög efter skärmytslingen med draken. Det finns de som tror att denna gravhög är Skalunda hög i Västergötland, nära Vänerns Strand. Det finns inte mycket som pekar på att det skulle vara så mer än det ger lite extra kött och blod åt goternas historia. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo − fyra =