Systembolags- föreståndaren i Vaxholm

2 februari begravs Stig Söderberg. Han är den ende jag skickat vykort till utan att veta vem han var.

Historien börjar när Git Magnusson flyttar till Vaxholm. Git var en av de främsta personligheterna i svenskt visliv. Hon var med och grundade Vispråmen Storken och efter det drev hon Mosebacke i många år. Och så flyttade hon till Vaxholm. Två av hennes vänner, Sid Jansson och Ewert Ljusberg, ville komma i kontakt men de hade varken adress eller telefonnummer. Därför fick de den smarta iden att skicka ett meddelande via Systembolaget, eftersom de visste att, dit kom hon förr eller senare.

Och har man sett på maken, Meddelandet kom fram. Sid och Ewert var ute på turné och i pur tacksamhet började de skriva tackbrev till systembolagsföreståndaren – ett från varje ort de besökte. De berättade för andra vad som hänt med följd att artister från hela Norden började skicka vykort till:

Systembolagsföreståndaren
Vaxholm

Vykorten strömmade in i tusentals till en, får man förmoda, överraskad föreståndare. Jodå! Några av korten kom även från mig.

Senare anordnade Git en visfestival. Sid har berättat hur han skulle uppträda då en liten prudentlig man stod framför honom, sträckte fram handen och sa: ”Goddag. Det är jag som är systembolagsföreståndaren”. Sid påstod att han då drog ned hatten över ögonen (på sig själv) och rusade därifrån ropandes ”Jag vill inget veta! Jag vill inget veta!”

Alla vykorten sparades i pärmar som nu förvaras på Svenskt Visarkiv.

Vila i frid Systembolagsföreståndare Söderberg. Du bidrog till ett rikare kulturliv, bara genom att finnas.

2 kommentarer

  1. Systembolagsföreståndaren var min farfar. Tack för de fina orden.

    Hälsningar Patrik Söderberg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

10 − 8 =