Raspberry Pi

Hur billig kan en dator bli? För c:a 800:- kan man få en Raspberry – eller Hallonpaj som jag kallar den. Visserligen saknas då: Datormus, Tangentbord och Skärm så har man otur kan man behöva lägga till extra för detta. Men har bara en tv med HDMI så går denna utmärkt att använda som skärm.
Vad får man då för sina surt försnillade pengar? Ja man får ett kretskort, som är själva datorn och en plastlåda att förvara den i samt ett litet micro SD-kort. Och sedan har man sig en liten byggsats. Men den är enkelt att sätta ihop. Det behövs ingen lödning. Det är bara att ploppa in SD-kortet undertill och lägga att i plastlådan.

Fyra USB kontakter finns det, vilket räcker gott för tangentbord och mus. Med skärmen inkopplad så är det bara att sätta nätadaptern i väggen och datorn startar. Hela operativsystemet ligger nämligen på SD-kortet.

Vad kan man då göra när datorn är i gång? Ja, spel är det ont om. Däremot finns det mängder av programmeringsspråk som t.ex. Scratch och Python. Jag ska be att få återkomma när jag rotat djupare i min paj.

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

14 + 3 =