Margrethe II av Flandern

Är historia kul? Kanske. I släktforskningen så hittar jag ibland personer och händelser som kräver att man forskar lite närmre. Men jag ska med en gång erkänna att jag är amatör. Jag rotar bara i det som roar mig. Har jag har fel så medger jag det gärna om någon korrigerar mig och visar mig… Fortsätt läsa Margrethe II av Flandern

Ost- och Baconpannkaka

Jag är en tjuv, en eländig norpare och plundrare. Dagens recept är nämligen stulet.Jag stal det ur en bok som heter ”Stora boken om god och billig mat”. Den kom ut i början av 80-talet och är ett gott exempel från den tid då mat skulle vara brun och basilika var exotiskt. Trots detta så… Fortsätt läsa Ost- och Baconpannkaka

Ragu Bolognese

Jag får mina ryck. Just nu så är det att skriva blog och laga mat. Jag kan inte garantera någon fortsättning men se detta som en inbjudan, från mig till dig, att få färdas på de konstiga matstigar som lockar mig just nu. Just nu så är det det genuint italienska som lockar. Jag talar… Fortsätt läsa Ragu Bolognese

Potatis i ugn + kyckling

I dag blir det fusk. Jag kryper till Canossa och erkänner att i dag fuskar jag. Jag hade ingen lust att lägga ned en massa tid på matlagning så jag tog en genväg. Maträtten tar en timme att laga men man behöver inte många förberedelser. Fusket består av djupfrysta kycklinglår. Dessa blir goda. I alla… Fortsätt läsa Potatis i ugn + kyckling

Burgare med Eldost

Kärt barn har många namn. Själv heter jag Clas. Haloumi å andra sidan får bara den ost kallas som kommer från Cypern. Därför skriver vi Eldost i stället. Längre fram ska jag tipsa om hur man gör osten själv men här och nu blir det ett enkelt recept på hur man använder denna ost till… Fortsätt läsa Burgare med Eldost

Spagetti Carbonara

Vad skulle vi göra om inte kolare hade haft ett sånt fattigt liv. Utan resurser är man så illa tvungen att göra det bästa av vad plånboken tillåter. Jag talar inte italienska men jag tror att Spagetti Carbonara betyder Kolarhustruns Spagetti men som med så mycket annan mat har den gått från fattigmat till väl… Fortsätt läsa Spagetti Carbonara

Publicerat den
Kategoriserat som Pasta Märkt

Grönkålssoppa

Mat är gott – både att ätas och att tillagas. Det finns många som skriver om mat både utifrån restaurangbesök och vid spisen. Själv gillar jag inte recensioner men jag gillar att laga mat. Trots det vill jag ändå få börja med ett tyckande: Jag gillar inte grönkålssoppa. I alla fall inte den jag fick… Fortsätt läsa Grönkålssoppa

Goter – sista avsnittet

Men stilar kommer och går. Det var vackert i går är fult i morgon. I Europa, under 1800-talet, växte det fram något som allmänt kallas nygotik. Man bröt med klassiska ideal återvände till det gotiska eller götiska som det även kallas. Ett exempel på detta är Oskar Fredrikskyrkan i Göteborg. Under denna tid kom även… Fortsätt läsa Goter – sista avsnittet

Gotik! Kan det va’ nåt?

År 1144 invigdes koromgången i klosterkyrkan Saint-Denis. Den var byggd efter helt nya principer. Allt skulle vara vertikalt. Fönstren bev spetsiga och likaså valven. Allt var toppigt och spetsigt. Och faktiskt även väldigt vackert med stora blyinfattade fönster. Gotik var den nya grejen och så byggde man långt in på 1400-talet. Linköping, Skara och Uppsala… Fortsätt läsa Gotik! Kan det va’ nåt?

Publicerat den
Kategoriserat som Historia

Goter och nationalism

Det finns inget mer förödande än fanatism. Amoz Oz föreslog en test för att kunna finna vem som var fundamentalist och vem som var normalt intresserad. Kan man skratta åt sitt egna intresse så är man knappast fanatiker. Och jag skrattar gärna åt den götiska historien. Skratta måste man ju när man t.ex. blir varse… Fortsätt läsa Goter och nationalism